23f387ba-c1f4-11e4-_865294b

Her & Fru igelkotte!

Igelkotten rund och go
ligger i sitt lilla bo.
Om han nånting ser om han nånting hör
han taggarna uppåt kör.

Vet inte om det är mina gotländska rötter eller min djurvänlighet som gör så att jag bryr mig lite extra mycket om hur igelkottarna har det på vintern och när majbrasor tänds.

De senaste veckorna har jag lagt ut frön och bröd till fåglarna för att vara snäll men duvorna i träden vill inte röra det. Men på något mystiskt sätt försvinner det ändå.. så då trodde jag det var mössen som kommer och hälsar på och visst… dom tar några frön och sticker iväg. Men en dag RÅKADE jag assistera en av katterna till att ta en av mössen… lovar det var inte meningen :(

Trodde då ingen skulle äta fröna och brödet jag lag ut! men sen börja ALLT försvinna, helt rent inte ett frö i sikte!.. jag börja ana oråd! men sen en natt när jag stog där och andades friskluft så tassades det och tisslades… och där i mörker sitter en taggig sak och stirrar på mig som om jag gjort något fel!

En igelkott!

Detta var i början på Oktober jag började se honom. Inget att oroa sig för då… men nu är det den 1 december och igår kom han på besök igen. Jag har läst på lite så han får inge bröd längre utan bara frön, ägg och kattmat.. phew man vill ju liksom inte ta dö på han!

Mejlade den lokala wildlife rescue för jag vet ju inte vad som är normalt för engelska igelkottar och när dom går i ide, dom kanske måste ha Tea and Scones först. Vet int……………..men jag får aldrig något svar från dem. Så efter jag såg honom i natt sprang jag in som The Flash och tog fram en kartong och fyllde med kartongbitar, papper, handdukar och äggkartonger. Rulla in allt i bubbelplast och presenning! hade inte så mycket löv och såg inte i mörkret så bra :o så detta får duga!.. for now!

Planen är nu att detta “hus” skall förbättras!……… så nu ni har jag planer! :P som Stickan säger: Hmmmmmmmmmmmm jag har en PLAN!

IGELKOTTHUS!

Kommer bygga ett och ställa bakom skjulet så han får lite privatliv det lilla ploppen! och här är min inspiration!bughouse3_SueTatman

Här är multi! bi, humlor, nyckelpigor, igelkottar… ALLT! kanske lite avancerad för min lilla trädgård…. så dom nedan är mer realistiska för mig! :P

 

Vad gör ni för djuren i vinter? och har ni några tips till mig?

Om Chattvärd Julia

Vår gotlänning som aldrig lämnar ritblocket hemma. Nämner du Dubbelnougat blir hon lyrisk och är du en trädgårds nörd, får du bonuspoäng. Du kan även fråga Julia om absolut bästa bullreceptet, hon har stenkoll.

› Se fler inlägg av Chattvärd Julia

Skriv en kommentar (7 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

 • AnnaNo1

  Gör egna talgbollar av överblivna frön! Jag har upptäckt att fåglarna äter mindre och mindre av köpetalgbollar. Testade att göra egna och swooosh så var de slut i ett nafs. De blir väldigt attraktiva för räven också så om man vill ha dem i fred för fåglarna, häng högt!

  5 plastmuggar

  5 bitar grovt snöre, ca 5 dm långa

  100 gram kokosfett

  100 gram margarin (om det innehåller palmolja, kolla att den är certifierad)

  1 näve krossade linfrön (ekologiska finns)

  1 näve skalade solrosfrön (ekologiska finns)

  1 näve hampfrön (finns bland fågelmaten)

  1 näve osaltade hackade jordnötter (finns bland fågelmaten, annars ta hasselnötter)

  Gör så här:

  1. Låt kokosfett och margarin smälta på låg värme i en kastrull.

  2. Klipp snöret i fem bitar. Gör några knutar i nedersta änden och låt snöret ringla sig ett par varv i plastmuggen. Detta ger friktion som hindrar fettklumpen att lossna.

  3. Ner med frön och nötter i det smälta fettet och rör om ordentligt. Ta av och låt tjockna litet.

  4. Ställ plastmuggen i en porslinsmugg (så att det blir stadigare) och fyll till hälften.
  5. Låt kallna utomhus (kyl eller frys behövs inte).
  6. Lossa med tunnbladig kniv längs innerkanten och dra försiktigt i snöret så att ”bollen” lossnar.

  • Maritha Carlsson

   :D

  • Speja Silver

   Ska man hänga dem högt om man vill ha dem ifred för fåglarna :D

  • AnnaNo1

   HAHAHAHAHA RÄVARNA!!!!!

  • Julia Jacobsson

   måste verkligen testa detta :o testa förra året men det funka inte för det tipset var med att smocka en toarulle full av frön och kokosolja :( inte en jäkel åt av det. men detta tror jag mer på! I WILL TRY!

 • fiffen

  Dela på en kokosnöt – borra 4 hål och trä i snören som möts på mitten och knyt ihop. Trä ett ett grovt snöre genom öglan och häng i trädet.
  fiffen kram kram

  • Julia Jacobsson

   ooooh det gjoprde jag när jag var liten! det måste med göras! :D wohooooo!

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!