Julbord

Julbord i er familj! *avslutad*

När man säger julbord så tänker jag automatiskt på ett svenskt julbord. Men vad är ett svenskt julbord egentligen? jag tvivlar på att alla har exakt samma saker på bordet! en del av oss har nog hämtat inspiration och recept från andra länder, andras bord eller kanske hittat på någon egen sill inläggning?

Min mor är lite äventyrlig för det mesta! (vinkar till mamma om hon läser detta :P ) och ibland kryddar vi till det lite hemma med ovanliga saker.

Så därför vill jag nu be er om tips på saker NI har på ert Julbord eller något som ni smakat på någon annans Julbord som ni tyckte var fantastiskt. Eller kanske ett recept ni själva hittat på? eller vad MÅSTE ni ha på ert Julbord i jul? något ni ej kan vara utan? kanske skinkan?koka-egen-julskinka

Detta är ingen tävling men som tack för att ni engagerar er så kommer alla som ger mig tips få 5 kr var! och ni får ge mig hur många tips ni vill!  Femman kommer på allas konton på Fredag den 18/12 runt klockan 15.00.

Ett måste för mig på jul är Rödbetsallad. Julen då mamma gjorde sin egen glömmer jag aldrig. BESVIKELSEN VAR TOTAL!P1030258

eller den gången prinskorven med RIKTIGT skin var slut i affären…. :(

Om Chattvärd Julia

Vår gotlänning som aldrig lämnar ritblocket hemma. Nämner du Dubbelnougat blir hon lyrisk och är du en trädgårds nörd, får du bonuspoäng. Du kan även fråga Julia om absolut bästa bullreceptet, hon har stenkoll.

› Se fler inlägg av Chattvärd Julia

Skriv en kommentar (50 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

 • Lena Karlsson

  var på ett julbord får många år sen där dom serverade bäver, inte det godaste jag ätit iaf/bingoiza

  • Julia Jacobsson

   BÄVER :O

 • Anna

  några saker som måste finnas på mitt julbord, är sakerna som hängt med sen många många år tillbaka. Dels Farmors brödkaka, lite orginel. men den har hängt i sen innan jag föddes, sen har vi den finska delen, Smetana, (blandning på creme fraiche, rom, (fiskägg), fin hackad gul lök, salt och peppar) sen självklart finsk ost.. //anna459

 • ariam555

  Några saker som alltid finns på mitt julbord ,är sillsallad, sill och förstås sylta o julskinka.

 • Hea Berg

  Finns hela sju måsten på vårt julbord hemma
  1. Julskinka
  2. Hemmarullade köttbullar
  3. Sill
  4. Rödbetssallad
  5. Ägghalvor med räkor/skagenröra
  6. Prinskorv
  7. Revbensspjäll (både tunna och tjocka).
  Det sista på listan har jag aldrig tidigare hört talas om, men är en tradition i den familj jag gifte in mig i för drygt 5 år sedan, och jättegott.

  /HeaB

  • Julia Jacobsson

   oh revben! vill ha nu

 • novis4

  Grisfötter på julbordet att gnaga på är superdupergott :)

  • Julia Jacobsson

   Novis :kram:

  • Emma Johansson

   När jag växte upp gillade jag grisfötter massor men som vuxen det går bara inte

 • fiffen

  Sill – ett år smakade jag på svartvinbärssill – den va god. Har letat men inte sett i någon mataffär efter den Julen.
  Annars är det ett måste att ha på mitt julbord:
  Julskinka
  sill i olika smaker
  sylta
  olika syrliga korvar
  revbensspjäll
  dopp i grytan
  hemlagade köttbullar
  prinskorv
  rödbetssallad
  mimosasallad
  färska grönsaker
  julost
  vörtbröd
  janssons frestelse
  ägghalvor med räkor
  crustader med champinjonstuvning
  ugnsomelett med skinkstuvning
  och massor med julmust och riktigt kall ska den vara
  THATS IT kram kram fiffen

  • Emma Johansson

   Du borde kunna göra din egen svartvinbärssill kan ju inte vara så svårt bara att ösa på mer än vad ett ev recept säger för att förstärka smaken du vill ha själv :p

 • Emma Johansson

  En röra som jag gjort om så den blivit supergod passar perfekt på julbordet
  o annars med för den delen utmärkt till kött/fisk/fågel eller på mackan ensam
  vad man nu känner för själv

  Skummisröran

  1 stor burk Creme Fraiche INTE lättvarianten testat blir inte lika gott
  1-2 röda lökar jag brukar ta ganska stora
  1 stor förbackning Crabbfish
  1 knippe dill

  Häll över Creme Fraichen i en större skål
  Finhacka löken o Crabbfishen i tärningar
  Klipp hela knippet dill över

  Sen blanda ihop och njut håller sig flera dagar i kylskåpet är godare dagen efter
  än samma dag då smakerna ordentligt gift sig med varandra

  Det kommer för all framtid finnas på mitt Julbord ingen gammal tradition men supergod

  • Emma Johansson

   Vad gäller resten av julbordet så beror det helt på hur många vi är som firar tillsammans bara ungarna o jag så får alla säga eller skriva upp vad de tycker är ett måste först på listan är alltid köttbullar, prinskorv med snoppar och min Jansons Frestelse och självklart Brysselkål

   Finns det kvar Brysselkål dagen efter så på med en massa ost o in i ugnen så supergott en klar favorit för min del

   • Julia Jacobsson

    Skummisröra <3<3<3

    • Emma Johansson

     Tyckte det var ett passande namn kom på det när jag la ut den här <3

 • Carrawanke

  Sill, lax och skinka är det som är mest viktigt på vårt julbord..;-)

  • Julia Jacobsson

   oooh sill! nu dregglar jag!

 • Lina

  Vörtbröd och rödbetssallad!! / toughii

  • Julia Jacobsson

   Vört din mört! :D

 • Lotta

  Jag går direkt på efterätten/fikat här jag och säger apelsincheescake med pepparkaksbotten. Den är så fantastiskt god så att den bara inte får glömmas :) Google ger ett bra recept på frasen “Fryst cheesecake med apelsin och pepparkaka”

  /dreadhead

  • Julia Jacobsson

   wow! detta måste testat!
   Tänk om man kunde ha Halva pepparka och halva saffran! hmm hmm! inspiration här tack Dread!

 • Nils Törnqvist

  som vegetarian får man ju frossa i andra läckerheter än skinka och prinskorv. tex. får det inte fattas brysselkål som har gratinerats i ugn med riklig med ost. mums/ VALKIN54

  • Julia Jacobsson

   ost gör nästan allt gott! :O

  • Emma Johansson

   Brysselkål är ju bara ett måste på julordet oavsett om man är vegetarian eller inte är inte uppväxt med det själv men blev en grej tidigt där en utmanade mig att han skulle äta en brysselkål om jag tog dopp i grytan som jag är mindre fötjust i sagt o gjort han åt en o minen var helt obetalbar så blev sen den gången ett måste o tradition att alla äter en brysselkål samtidigt :D

  • Maritha Carlsson

   jaa va gott :)

 • robock11

  Älgstek
  skinka
  västkuströra
  köttbullar
  prinskorv
  janssons
  torkat rådjur
  är några saker som måste finnas på julbordet

  • Emma Johansson

   Älgstek *mums*

 • Speja Silver

  Ojojoj Finns mycket mat som ska stå på mitt julbord. Speciellt när mina föräldrar är här :)

  Julskinkan såklart
  Kålrotslådan (absolut ett måste)
  Köttbullar
  Sötosten (det är en mammagrej :P)
  Prinskorv
  Najadlax och gravad lax
  revbensspjäll.
  Sill (också en mammagrej)
  Janssons Frestelse (mammagrej det med)
  Ägghalvor med räkor och rom
  Salami
  Kalvsylta

  Kan ju säga att det som är mammagrejer gillar jag inte :P men vad gör man inte för julfridens skull :D

  // rosajagge

  • Emma Johansson

   Najadalax vad är det för något?

 • Anita Backlund

  Brysselkål och vörtbröd med edamerost är det viktigaste förutom skinkan o allt det andra,/anitamoj

 • Julia Jacobsson

  Oh mimosa sallad är ett måste för mig på jul!

  • Emma Johansson

   Nej fy ska inte säga vad jag tycker det smakar som höll ju o krevera inombords efter det aldrig någonsin igen ätit mimosasallad

   • Julia Jacobsson

    hahahahha

 • Linda Charlèn Johansen Hauge

  Vi (jag) är ganska tråkig,så har faktiskt inte så mycket på julbordet.Vi tar det vi gillar helt enkelt,och då blir det oftast skinka (helt klart godast!),potatis,ägg,köttbullar,rödkål,prinskorv,rotmos,burkskinka och sås☺
  Då jag saknar den norska julmaten och har växt upp med den innan,så blir jag oftast lite rebellisk,tvär och beter mig lite som en snorunge varje år när den svenska julmaten serveras,haha! MEN jag äter ialf med gott humör och låtsas att det är betydligt äckligare än vad den egentligen är…Mohahaha! ????

  /lindito86

  • Julia Jacobsson

   vad är det på ett norskt julbord? :O

   • Linda Charlèn Johansen Hauge

    Där har man mer som en middagsrätt,och inte miljoners andra saker att välja på så man spricker! ????
    “Pinnekjött”(mums!),potatis,sås,rotmos,brysselkål bland annat ☺ Säkert en del annat också,men just pinnekjöttet är det jag saknar allra mest och helt klart det viktigaste på bordet för min del ????

 • Lena Pettersson

  Vildsvin rökt är gott på julbordet i tunna skivor.

  • Julia Jacobsson

   wow yes! med en liten dutta pepparrot på! :O

 • AnnaNo1

  sill i alla former älskar jag och är ett måste! Västerbottensill, vitlökssill, äpple- och currysill! :P

  Sen exets revbensspjäll marinerade i en hemgjord (hemligt recept) marinad som är helt underbar!

  Sen Lax, hemgravad är bäst, rökt, inkokad. Till det antingen klassisk hovmästarsås (göra själv såklart) eller gör en sås på creme fraiche, lite majonäs, hjortronsylt, riven pepparrot, salt och peppar – fantastiskt!

 • Julia Jacobsson

  Jag följer aldrig ett recept när jag gör mimosasallad. Jag tar bara en sån där burk med blandad frukt och vispar grädde. Vänder ned majonäs och frukten! VOLA!

 • s g

  jag har verkligen inget tips.. dock gör min mamma god sallad med kål och nötter och apelsin och sånt jox man måste endå ha nå fräscht liksom…
  om bara en jusak fick vara på bordet så skulle det nog bli… hm.. eh ööööööh.. skinka och knäckebröd…
  NEJ gravad lax
  eller jo gravad lax…
  allt äter man ju vid varje högtid.. påsk och midsommar och allt verkligen fantasifullt…

  sana äter ALLT

  • Julia Jacobsson

   *googlar på kamel puckel* sana äter allt!

 • Carina Eriksson

  hemgjorda köttbullar / Cinis1

  • Julia Jacobsson

   oh ett måste! inget julbord utan köttbullar! :D <3

 • Maritha Carlsson

  ris a la malta är ett måste //guldkorn

  • Julia Jacobsson

   oh yes med massor av mandel och appelsin!

   • Maritha Carlsson

    ohh yes massa

 • Karin Brandt

  Skinka, janssons frestelse, köttbullar, rödbetssallad, grynkaka

 • Peppe_JPJ

  Från Kullatrill!
  3ägg, 3äggulor, 3dl vispgrädde ska sjudas ihop. Ta sen en pajform i ungnen 225g tills fin färg. När den kallnat 3dl crem fraich hackad rödlök över, sen röd o svart rom läggs på diagonlen i strängar.Överst persilja

 • Michaela

  På ett julbord med jobbet 2012 bjöds det på känguru, orm, alligator och något mer som jag inte kommer ihåg just nu. :o Jag smakade INTE! Vågade inte.:P
  / Angel87

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!