tomteluvor_marsipan_julgodis

Julgodis dax!*avslutad*

 

Jag av er nu  ber
om ett julgodis tips eller fler
inga pepparkakor eller tråkig marsipan
inte heller russin eller saker med banan
Nyttiga godis går väll också bra
men dessa nedan är att föredra!!!

(ni får tipsa om russin, marsipan och banan! ville bara göra ett sköj rim :o)




Man vill ju faktiskt piffa till julen lite med lite nya grajs! :P inte för mycket…. det måste tex vara köpt rödbetssallad hemma hos oss… ingen glömmer julen då mamma beslöt sig för att göra egen och alla barnen brast ut i gråt! I år skall jag hem till sweland och jag och mamma har fått i uppdrag att ta hand om julgodiset.


 

Har ni tips på annorlunda julgodis? tipsa mig i kommentarsfältet nedan! 


 

Regler: 

  1. Tipsa om julgodis – ETT recept per inlägg. Men ni får göra så många inlägg ni vill.
  2. GARANTERAD 10 kr PER PERSON som tipsar.
  3. Skriv ert användarnamn
  4. Minst en insättning på 100 kr de senaste 3 månaderna.

 

 

Julias Tips!

Här får ni ett tips av mitt favorit julgodis som smälter i munnen! oh my lord…

Saffranstryfflar!

Ingredienser:

Gör så här:
  • 1. Finhacka chokladen och lägg i en bunke eller skål tillsammans med grädde och saffran.
  • 2. Smält över vattenbad till en slät smet.
  • 3. Blanda i konjak och tag av från värmen.(jag skippar detta för jag är en liten klenis)
  • 4. Låt stå framme i rumstemperatur att svalna.
  • 5. Ställ smeten i kylen när den svalnat och låt stå över natten.
  • 6. Tag ut smeten och forma till runda bollar. (underlättar om du har vinylhandskar på. Ställ kallt.
  • 7. Smält den mörka chokladen och lägg en liten klick choklad i handen. Rulla saffranstryffeln mellan händerna så att den täcks av choklad. (jag skippar detta med för jag är lat)
  • 8. Rulla den sedan i kakao. Förvara tryffeln i kylen.

images

MUMS!

Om Chattvärd Julia

Vår gotlänning som aldrig lämnar ritblocket hemma. Nämner du Dubbelnougat blir hon lyrisk och är du en trädgårds nörd, får du bonuspoäng. Du kan även fråga Julia om absolut bästa bullreceptet, hon har stenkoll.

› Se fler inlägg av Chattvärd Julia

Skriv en kommentar (38 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

  • Kristina Ling

    Jag älskar att pyssla julgodis men förra året gick det på tok vad jag än försökte mig på, det blev fel på alla tänkbara sätt och vis, och då blev Mars Krispies räddningen! Det var så himla enkelt att det liksom inte gick att misslyckas, och såå gott! :-)

    4 Mars bars
    90 g smör
    50 g rice krispies

    Smält ihop smör och Mars på svag värme till en jämn smet. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner rice krispies. Fördela ca 25 st klickar på ett bakplåtspapper och låt dem stelna.

    Användarnamn: frökenina

    • Julia Jacobsson

      wow! dett avar smart! :o mars bars!!!!!!

  • Linda Charlèn Johansen Hauge

    Mitt favoritgodis till julen är så gott,och Så enkelt så det nästan är löjligt! ????

    Jag kallar dom för “Häxgodis” men vet att det finns en del andra namn som används också :)

    Här kommer receptet :

    Ingredienser:

     

    100 g margarin

    1 dl strösocker

    2 msk kakao

    1 dl sirap

    cornflakes

     

    Gör så här:

     

    Blanda margarin, strösocker, kakao och sirap i en kastrull.

    Ska kokas till ingredienserna får en brun, flytande form. Men ska INTE koka utan endast ryka litegrann.

    Tillsätt cornflakes i valfri mängd.

     Häll sedan upp med lagom mängd i muffins formar,och ställ in i kylen så dom får stelna lite :)

    // lindito86

    • Julia Jacobsson

      siiiiiiiiiiiiiiiiiirappppppppppppppppppppppppppp och cornfalkes!

  • Iltoks

    Ingredienser75 g smör
    200 g marshmallows
    1 dl kokos
    rice crisps

    Gör så här
    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull,
    häll i marshmallows och rör tills dom är smälta.
    Stäng av plattan, häll i kokos och blanda.
    Häll i rice crisps, ungefär 1 dl i taget.
    Det ska vara så mycket rice crisps att det inte går blanda i mer, men alla ska vara täckta av “smet”.

    • Julia Jacobsson

      oh my lord! detta måste testas! tror du man kan blanda i lite färg med eller kan det förstöra allt? :o

  • Ann-sofie Annsi Jacobsson

    ROCKY ROAD
    600 g mörk
    kvalitetschoklad 70 %
    2 påsar dumlekola
    2 nävar
    minimarshmallows
    3 dl salta jordnötter
    1 dl skalade pistagenötter
    Smält choklad på låg värme i vattenbad (i en skål över
    kokande vatten).

    1
    Blanda samtliga ingredienser till din rocky road.
    2
    Fyll fudgesmeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt
    stelna i kylskåp.
    3
    När fudgen har stelnat, skär din rocky road i rutor
    eller stänger.

  • Lotta

    NATURLIG MINTCHOKOKOLA, utan konstgjord arom

    80g smör
    2 rutor änglamarks mintchoklad
    3dl råsocker
    1dl myntasirap
    2dl grädde
    1tsk kakaopulver

    Koka upp på låg värme, utför knäckprov för att kolla kolakonsistensen, stjälp upp på bakplåtspapper i form.

    För att göra myntasirapen så ta en knippe/kruka mynta och en lika stor volymdel socker samt två citronskivor och lägg i en kastrull. Täck med vatten precis så det täcker och koka upp. Låt sjuda på svag värme ca 40 minuter, gör knäckprov för att kontrollera konsistensen, sila av och häll på steril glasflaska. Hållbarheten på sirapen är en evighet i rumstemperatur. I kyl bildas lätt sockerkristaller, men skulle det hända så går det att bara smälta om.

    Detta blir jättegod kola och sirapen passar toppen att göra mintknäck mm av också.

    /dreadhead

  • Lotta

    BRÄNDA MANDLAR

    500 gram hel sötmandel
    500 gram strösocker
    1,5 dl vatten

    Blanda detta i en glaserad gryta eller gjutjärnspanna och låt koka upp. Lägg i mandlarna. Rör om med träslev tills sockret är helt smält och klumpar sig runt mandlarna. Plocka upp mandlarna med hålslev och låt torka på bakplåtspapper. Packas gärna i bruna fina strutar för gammaldags känsla :)

    /dreadhead

  • AnnaNo1

    Lakritstryffel

    200 g vit choklad
    1 dl grädde
    1 msk lakritspulver, krossa hårda lakritsgodisar i en mortel

    garnering lakritspulver från hårda godisar

    hacka chokladen fint, koka upp grädden med lakritsen. häll i chokladen och rör till det har smält sig ställ kallt några timmar.

    forma kulor av smeten och rulla i lakritspulvret, lägg i små formar.

    Förvara kallt

  • Maritha Carlsson

    guldkorn
    Måste ju bara skriva om mina favoriter
    “STRYKANDE ÅTGÅNG”
    4 dl socker
    2 dl grädde
    100g smör
    200g blockchoklad (mörk lr ljus är vaöfritt)
    rostad hackad mandel

    Blanda grädde socker o smör o låt koka i 5 minuter (inte längre då skär det sig)
    Rör ned blockchokladen s den smälter, därefter mandeln.
    Häll upp p bakplåtspapper, låt kallna , skär i bitar. (Den är god utan mandel med:P)
    Mycket goda

    • Lillvild

      Låter smarrigt :))

  • AnnaNo1

    Hallon- och lakritsfudge

    Jag älskar Hallon saltlakrits i kombination. Det här är en supergod fudge för alla som gillar det samma!

    3 dl grädde/laktos
    4 dl socker
    50 g smör/laktos
    4 msk glukossirap/vanlig sirap
    1½ dl krossad turkisk peppar
    ½ krm chili
    175-200 g ljus blockchoklad
    3-5 droppar svart karamellfärg

    Hallonfudge
    3 dl grädde/laktos
    4 dl socker
    50 g smör/laktos
    4 msk glukossirap/vanlig sirap
    1½ dl Hallon frysta eller färska
    100 g vit blockchoklad
    1 msk vaniljsocker
    några droppar röd karamellfärg

    Lakritsfudge: Stöt turkisk peppar i mortel. Blanda grädde, smör, socker, sirap, chili, turkisk peppar i en tjockbottna rostfri kastrull. Rör tills det börjar koka. Använd termometer för bäst resultat och rör om medan du kokar tills smeten uppnått 115-116 grader. Dra av kastrullen från värmen och rör om tills det slutat koka för att inte bränna botten. Nu rör du ner den ljusa blockchokladen så den smälter ner i smeten

    För att nu få den typiska fudge-karaktären så häll upp blandingen i en rostfri skål. Sätt den i ett kallt vattenbad och visp med elvisp tills fudgen stelnar och grynar sig. så här blir då fudgen \\\”fluffig\\\” och mjuk som en brittisk fudge.

    Häll upp i en form ca 20×20 som är klädd med bakplåtspapper. Sätt in den i kylen under tiden som hallonfudgen görs.
    Hallonfudge: Blanda ihop alla ingredienser utom den vita blockchokladen i en tjockbottnad, rostfri kastrull. Koka upp och koka under omrörning med en termometer tills smeten uppnått 115-116 grader. Ta kastrullen från värmen och rör tills den slutat bubbla. Rör nu ner den vita blockchokladen.

    Häll upp smeten i en rostfri skål och sätt i kallt vattenbad och vispa med elvisp tills smeten blivit tjock och grynig, nästan som en deg. Tryck ut smeten över lakritsfudgen och låt den sen stelna.
    När allt satt sig och stelnat är det bara att skära upp i bitar.

  • Mona Eriksson

    Gammaldags Chokladkola med ny touch
    En av mina favisar.

    50g smör
    2dl strösocker men även gott med råsocker
    1dl Ljus sirap
    3dl Grädde
    100-120g mörk cohocklad minst 60%
    1/2 msk havssalt

    Smaksättning. Chili/apelsinsaft/hallon gått med lite variationer ;P
    så här gör man:

    Blanda alla ingredienser utom chokladen och saltet i en gryta gärna en med tjockare botten. Smaksättning med vätska bör läggas ner i/vid kokning lite på känn. apelsin kan få en beska.
    kokat med omrörning minst 20 min till ca 120*c gör kul prov och va varsam VARMT.

    Häll upp i en form ju störe desto smalare kolor. minst (12×12) med bakplåtspapper/smörpapper. strö över saltet. (chiliflacks är en go kombo) bör ej ha chili i smeten kan bli riktigt starkt å dämpa själva choklad smaken .

    låt svalna skär upp i lagoma kola bitar (2x2cm) gör jag. vira in i smörpapper. Å Njut!

    //
    Moona007

    • Julia Jacobsson

      slurp!!!!!

  • Mona Eriksson

    Brända mandlar som lotta skriver

    men en extra touch. Pudra en blanning av florsocker å kanel när dem ligger å svalnar å rulla dem i det vid delningen :P

    • Julia Jacobsson

      oooh kanel! brändamandlar med lite julstämmning :P like it!

    • Lotta

      Å så heter du moona007 på jptjoy :) Viktigt att tala om ;)

  • Charlotta Bredin

    Saffranskladdkaka med vit choklad. Ca 12 bitar.

    100 g smör
    1/2 g saffran
    100 g vit choklad
    2 ägg
    2dl strösocker
    2dl vetemjöl
    (2 dl motsvarar 120 g)

    Smör till formen
    alt bakplåtspapper.

    Till servering:
    Vispad grädde
    Lingon

    Sätt ugnen på 175°C.

    1. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

    2. Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i
    mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

    3. Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

    4. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli
    ordentligt kall innan den serveras.

    5. Till servering: Servera gärna med vispad grädde blandat med
    lingon för lite syrlighet.

    En ny favorit för mig :D

    Mvh
    Cezzan

    • Julia Jacobsson

      uuh jag måste nog testa detta med engång :o orka vänta till jul!

  • Julia Jacobsson

    Himmelsk god
    Wienernougat.

    500 g nougat

    300 g choklad

    200 g
    mandelspån

    Rosta först mandelspånen i en torr och het panna, låt som
    svalna helt.
    Smält nougaten i vattenbad, finhacka chokladen och rör ned den i
    smälta nougaten.
    Blanda väl tills allt blir en blank och slät smet. Vänd sist
    i de rostade mandelspånen.
    Klä en form, eller gör en form av aluminiumfolie
    och häll i nougatmassan.
    Ställ svalt att stelna, skär sedan i små
    rutor.

    Ät och njut. Julen är räddad!!!

    //skogsmulle

  • Camilla Molly Haraldsson

    SALTLAKRITSKOLA
    1 1/2 dl grädde
    1 dl vit sirap
    25 g smör
    2 dl socker
    2 dl krossade lakritskarameller (t.ex. turkisk peppar)
    lite flingsalt till dekoration
    Blanda allt utom flingsaltet i en stor, tjockbottnad gryta och koka upp. Sätt en mattermometer i mitten (låt den inte nudda botten) och rör försiktigt om så att allt blandar sig. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader eller klarar ett kulprov. Vill man kan man droppa i lite svart karamellfärg när kolan är färdigkokt. Häll i en form klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Klipp eller skär i lagom stora bitar (smörj saxen eller kniven med lite rapsolja så går det smidigare), strö över lite flingsalt som dekoration och slå in.

  • Camilla Molly Haraldsson

    molly67

  • Camilla Molly Haraldsson

    Rischoklad 200 g choklad ger 65 st

    Vårgårda puffat rostat ris

    Mörk eller ljus choklad 200 g

    Matolja ( ca 1 msk/200 g choklad )

    Smält choklad och olja i vattenbad eller smält i mikron. Rör om till en jämn smet.
    Rör ner riset, lite i taget. Se till att allt ris täcks av choklad. Rör ner så mycket ris att all choklad sugs upp i botten. Det går åt ganska mycket ris, för mig blev det 3 dl ris per 50 g choklad ungefär.
    Klicka ut på smörpapper och låt stelna. Förvara sval. / Molly67

  • Michaela

    SKUMTOMTEFUDGE

    1 påse skumtomtar (ca 100 g)
    50 g smör
    1 dl vispgrädde
    2 dl socker
    100 g vit choklad

    Klipp skumtomtarna i bitar och häll i dem + allt utom chokladen i en kastrull och smält på svag värme under omrörning. Öka värmen något och låt koka ca 10 min. Rör då och då. Ta av från värmen och rör ner chokladen. Rör smeten blank. Häll upp i en bakplåtsklädd form (liten), strö eventuell kokos och bitar av skumtomtar över massan. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär i bitar och servera. Förvara i lufttät burk i kylen eller frys.

    Detta är supergott!
    / Angel87

  • Carrawanke

    Enklaste julchokladen: Smält vanlig blockchoklad, vit, ljus eller mörk. Finkrossa turkisk peppar eller någon annan god hård karamell och blanda i den smälta chokladen. Bre ut chokladen tunt på smörpapper, ställ in i kyl och låt det stelna. Skär i bitar ät och njut.

  • Cattie

    Snickerskaka gott och snabbt

    1 brk Jordnöts smör creamy
    2 dl ljus sirap
    1 dl strösocker
    2 tsk vannilinsocker
    1 l Rice krispies/krossade cornflakes (godare med ricecrispies
    250 gr ljus blockchoklad

    Klä en form 20×30 cm med bakplåtspapper.
    Blanda allt utom ricecrispies i en kastrull värm upp under omrörning OBS får inte koka

    bred ut smeten i formen

    Smält chokladen ( smaksak om man vill ha ljus eller mörk, eller varför inte blanda) i mikron utan lock eller vattenbad

    Fördela chokladen på kakan låt stelna i kyl skär sedan lämpliga bitar

    Behöver inte frysas

  • s g

    enkelt…..
    ta en chokladkaka i valfri smak sen så tar du några kex..
    en nougat smält ihop chokladen sen så är de bara bre på nougaten på kexet och sen hälla på chokladen…
    ääääät upp alltihopa kanske inte är så super gott men då räcker de längre..
    hm alltså jag vet inte om de funkar jag kom på det nu…

    man kan ta sån.. inte marsipan utan mandelmassa kavla ut tunt sen ta valfri choklad och rulla in de i mandelmassan de e gött man måste inte ens skära bitar man kan bara tugga i sig allt =) som en rulltårta alltså

    jag kan inte laga godis helt ärligt.. jag är bra på äta de =)))

    sana tack o haj

  • Cattie

    Här kommer ett gammalt väl använt recept lägger in bilden och hoppas att det går att läsa
    Godaste saffransrutorna och enkla att göra

  • Hea Berg

    Hemmagjorda Mozartkulor

    Forma bollar av mandelmassa (blanda gärna ut mandelmassan med någon god cognac eller essans) och tryck in en bit Guldnougat i mitten. Annan nougat går förstås också bra, men original Guld- el Dubbelnougat är att föredra. Doppa i smält choklad och avsluta med några flingsaltkorn ovanpå. Låt den stå kallt tills chokladen har stelnat. Jätteenkelt och garanterat en höjdare på gottisbordet/HeaB

  • Hea Berg

    Pepparmints-ischoklad.

    Hittade på en egen variant av ischoklad.
    200 gram cocosfett.
    250 gram mjölkchoklad
    6 droppar pepparmintsolja

    Smält cocosfettet, rör ned chokladen i bitar.
    Droppa pepparmintsolja efter smak.

    Häll i små folieformar (kanna med pip är att föredra)
    Toppa med krossade polkagrisar.
    Låt svalna i kylskåpet.
    Njut

  • Charlotte1962

    Hela familjen älskar dessa havrekakor som ska bakas med SMÖR och inget annat ;)

    3 dl vetemjöl (150 g )
    ca 4 dl havregryn ( 150 g )
    1 1/4 dl strösocker ( 100 g )
    200 g smör

    Hacka ihop ingredienserna, rulla degen till små bollar,
    lägg på bakplåt och platta till dem med mjölad gaffel.
    Grädda i 225 grader 8-10 min tills de fått färg.

  • Lena Karlsson

    lika delar jordnötssmör och ljus choklad som man smälter och blandar, häll i formar och låt stelna/bingoiza

  • Lola Erixon

    TYRAS KARAMELLER!

    En halv påse mandlar som man lägger i vatten och låt det ligga en stund så skalet släpper o sedan skala dom då skalet har lossnat.
    Sedan finhacka mandlarna.
    Ta en stekpanna och häll i 5dl grädde och ca 5dl socker o låt det puttra så det tar ihop lite granna, då he du i mandlarna i stekpannan och en eller två droppar karamellfärg. Sedan kokar du ihop det sen tar du en sked och lägg det på en plåt för att se om det stelnar o stelnar det så häller du ut resten på plåten. Då det har halv stelnat så ska du skärna upp det i fyrkanter, storlek på fyrkanterna får man avgöra själva hur stora bitar man vill ha.

    Klart!

    Bara vräka o äta :)

    Användarnamn : Frileria

  • Det_racker_nu

    Wienernougat

    500g nougat, 300g choklad och 200g mandelspån
    det blir ca 40 st

    1. Rosta mandelspånen i en torr och mycket het stekpanna, ställ dem
    åt sidan och låt svalna.

    2. Smält nougaten i vattenbad.

    3. Finhacka chokladen och rör ned den i den smälta nougaten. Rör
    om tills allt blandats till en blank smet. Vänd sist i den rostade mandeln.

    4. Klä en avlång form med bakplåtspapper och häll i nougatmassan.
    Låt stelna i kylskåp och skär sedan i rutor.

    // fjanten

  • Anna

    Marknadsgodis.
    koka,
    125 g margarin, 5 och 1/4 dl socker, 1 3/4 vatten,
    Blanda i en bunke:
    6 1/2 dl mjöl, 4 dl florsocker, 1 dl kakao, 2 msk vaniljsocker,
    Låt smörblandningen svalna lite, blanda sen ner mjölblandningen bred ut på en plåt och låt den stelna, skär sen i önskade bitar.

  • lena rudolphi

    kola
    100g smör,2dl socker,1dl sirap, 3msk cacao. koka 7 minuter, ej hårt ej längre
    enkelt och gott

  • Anna

    Chokladfudge,
    4 dl socker
    2 dl grädde
    75 g smör
    1 tsk vanilinsocker
    200 g ljus choklad
    koka allt utom chokladen på svag värme, tills den blir sirapsseg,
    tillsätt chokladen och låt den smälta.
    slå upp i en avlång form, och låt den stelna tills nästa dag, skärs i bitar, förvaras svalt

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!