girlang

Lucka 11 – Chokladhus

25-Days-of-Christmas-11

Några av er som hänger i chatten vet att jag har pratat om sånna där chokladpepparkakshus. Vet ni vilka jag menar? Sånna man bygger med chokladkakor istället för pepparkakor.

Det var iafl jättesvårt! Man ska värma chokladkakorna så de blir lagom mjuka så man kan skära i de, men min var stenhård och smälte soms tora hål i den bara haha. det var jättesvårt!

chokladhus jackpotjoy

Ingredienser

 • 6 kakor mjölkchoklad (à 200 g)
 • Valfri dekoration tex nobless, nonstop etc. 

Kristyr

 • 2 äggvitor
 • 6 dl florsocker
 • 1 tsk ättiksprit (12%)
 • ev hushållsfärg

Gör så här

Kristyr: Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ner florsockret och tillsätt ättikspriten. Vispa 5 min tills kristyren är tjock och glansig. För fina detaljer tunnar du ut med lite vatten. Färga med hushållsfärg om du vill.

Husets långsidor: Ta en chokladkaka, bryt av en rad för att få den rätta längden på husväggen (spara till montering), och lägg den på en liten mikrosäker skärbräda. Mikra 7 sek på full effekt (1000 W). Ta ut chokladkakan och känn om den börjat mjukna. Mikra i 2 sekunder till om den är hård. Skär försiktigt ut ett fönster ur chokladkakan.
Stick kniven mitt i fönstret och lyft bort det (spara till montering). Gör samma sak med nästa chokladkaka. Lägg de två husväggarna i kylen så de stelnar.

Husets gavlar: Öppna en chokladkaka till och mikra som ovan. Markera exakt mitt på chokladkakan. Utgå från den markeringen och skär till en sned gavel. Gör nästa gavel men skär även ut en dörr på samma sätt som fönstren. Låt båda gavlarna stelna i kylen.
Det är lättast att dekorera husets väggar innan du monterar ihop det.
Ta fram en en bricka/skärbräda att montera huset på.

chokladhus_steg1-636x358

Montering: Smält ca hälften av chokladen, som blivit över, försiktigt i mikron eller över vattenbad (låt svalna så stelnar den snabbare när huset ska monteras).

Använd en pensel och pensla ett tjockt lager choklad på gavlarnas kanter och tryck fast långsidorna utanpå gavlarna. Flytta huset försiktigt till kylen och låt stelna 15 min.

Pensla smält choklad på toppen av gavlarna och långsidorna och lägg på två chokladkakor som tak. Foga ihop taknocken genom att spritsa med smält choklad. Låt stelna i kylen 20 min. 

Mitt Skjul

natalys chokladhus tre vise männen

De tre visemännen hittade jag på Ullared med hjälp av en rummis. De står vanligen i mitt fönster men huserar numera under min julgran när de inte besöker mitt chokladskjul. 

Har ni också gett er på att pynta något eller bygga en egen midsommarstång så visade det sig vara hemskt mycket krångligare än ni trodde? :P

Skriv en kommentar (2 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

 • Lena Pettersson

  vilket fint skjul

  • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

   Tack <3

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!