25-Days-of-Christmas-13

Lucka 13 – Lucia

and-the-winner-is-940x940

Tävlingen är avslutad! 

Tack för alla söta, roliga och fina historier!

Vinnarna till denna tävling är:

Elbelial, Skorpan, Charlotte1962 och Sana! 

Grattis till er alla och God Jul! 

Idag kommer hon, vitklädd med ljus i hår. Men en och annan lussebulle också hoppas jag.

Just idag står det massor av tjejer (och kanske några pojkar) runt om i landet, med tända ljus i håret, sin juldikt nedskriven på handen och väntar på att gå ut och sjunga inför hela skolan.

Dom små på dagis springer omkring exalterade, med batteriljus på huvudet, tomtemössan på sne och utklädda till pepparkaksgubbar och väntar på att få visa upp sig inför släkten som kommer och titta på när dom ska lussa.

Det är en underbart fin dag med massor av ljus, skratt och sång (och förhoppningsvis massa fika)

lucia-11

Ordet lucia kommer från latinets lux, vilket betyder ljus. Det är egentligen bara vi i Norden och dom i Sicilien som firar Lucia.

Som dom flesta kanske vet, kom helgonet Lucia från Sicilien. Där firar man Lucia på ett litet annat sätt än vad man gör i Sverige. Där firar barnen Lucia genom att lämna över mat till helgonet samt till en “flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter.

Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda. Så man kan säga att det är lite annorlunda från vårt firande i Sverige.

Kommer ni att se något Luciatåg idag? Får ni kanske till och med hembesök av några lucior, tomtar, pepparkaksgubbar eller stjärngossar? Kommentera och berätta om ditt bästa lucia firande. Dom 4 bästa berättelserna vinner 25 kr var.

Tävlingen avslutas Måndag den 18 December.

 

Skriv en kommentar (6 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

 • sana

  För några år sen va jag med i en kör (utan att kunna sjunga) vi skulle ha Lucia framträdande i en gruva (Sala silvergruva) självklart fanns det skönsångare i kören med (som tur var ) det va packat med folk i salen och vi började med att några stod längs väggarna och tåget kom in.. en sång gick sen började vi runt väggarna nynna och iom det ökade så blev det en så jäkla häftig känsla att man blev tårögd, kören körde igån med och vi stred fram.. det va en mäktig känsla vara med och folk va så nöjda .

  För göra det ännu bättre så visade det sig jag stod bredvid Bengt Feldreichs fru (han som sjunger Benjamin syrsa på julen) och han stod jämte henne, jag blir aldrig starstruckt men jag blev helt uppåt väggarna ville säga nåt ville.. ja ville tacka för mina barndoms tvprogram (satt jämt vid TVn se jag va typ 1 år) tacka för mitt favvoprogram Tekniskt magasin bla… vågade inte gå fram men va helt nipprig, kändes dock bra när jag inte gick fram o gjorde bort mig då han inte hade Tekniskt magasin utan andra program.

  Annars så ogillar jag Lucia och är i princip alltid sjuk då.. Missade i lågstadiet två ggr för jag hade tandvärk båda gångerna, sen missade jag Lucia tåg på högstadiet där folk va fulla och svimmade för fullt.

  Ja jag är sjuk idag igen på Lucia…

 • sana

  Glömde en sak, inför Lucia på min skola skulle 7 kandidater (de snygga) fotas, jag såg skylten och gick in satt mig framför kameran sa jag va ersättare, så han fotade, tydligen så vart han lite sur sen då den sjunde kom och filmen i kameran va slut =P fick iaf bra bilder på mig fast jag inte va snygg nog va Lucia hahah

 • Charlotte1962

  Mitt bästa luciafirande var när Isa var med i kyrkans kör. De skulle ha luciatåg i kyrkan och jag åkte ner sent, tänkte det är inte så många där, inget speciellt med det luciatåget, men oj hela kyrkan var knökafull så fick stå längst bak vid ingången. In skrider ett luciatåg med hur många barn som helst i alla åldrar upp till 16-17 år. Barnen alla med levande ljus ställer sig i den långa gången och lucia och en kärna av de som ska leda sången längst fram i kyrkan. Var så obeskrivligt vackert och så fin sång så jag hade tårar i ögonen Bästa luciaminnet för alltid ;) Ska också tilläggas att det var tur jag åkte ner så sen för blev typ första parkett ;)

 • Lena Pettersson

  Var när jag själv var skolans Lucia gick i årskurs 6,långt mörkt lockigt hår var meningen.
  Min fd storebror kastade tuggummi i håret dan innan så håret blev lite kortare men var lucia ändå./skorpan04

 • camilla65

  Mitt bästa luciafirande var i tredje klass när vi lottade fram Lucian och jag blev vald att lussa både för första och andre klassare.

  Det andra minnet är när jag gick på en folkhögskola och kören skulle stå för Luciatåget.
  Jag var med i kören och var tärna, jag skulle sjunga en duett med en klasskompis, tyvärr
  var jag bakfull efter lussevakan kvällen innan så det blev lite si och så med sången
  // camilla65

 • Elbelial

  Jag var jätte exalterad som ung att få vara tomte under lucia, föräldrarna och alla skulle få se uppträda och sjunga. Så hör jag min kamrat säga han inte mår så bra.
  Lärarna tycker det endast är “lite fjärilar i magen”, men ack så fel diagnos.
  När vi tågat fram och under pausen under en låt som hör man kompisen bredvid släppa sig, en sån där man inte ska lita på så han “gör de” i sina tomte byxor och lukta börjar de göra så alla börjar springa därifrån. Panik och kaos, men de slutade inte lyckligt för någon för stackarn hade fått en släng av maginfluensan som smittade halva klassen så mycket skola vart de inte resten av året xD! / elbelial

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!