25-Days-of-Christmas-17

Lucka 17 – Julbordet

Bästa med julen måste vara julskinkan, sillen, köttbullarna, Janssons frestelse och prinskorvarna – JULBORDET helt enkelt!

julbordNom nom nom

En liten historielektion!

“Få av de rätter som i dag är populära åts under julen även innan 1800-talet. Få undantag är kalvsyltan och julkorven, medan julskinka, prinskorv, gravlax, ägghalvor med löjrom, sill, rödkålssallader och så vidare är senare julrätter. Julskinkan blev inte vanlig förrän under 1900-talet, eftersom skinkan, som kommer från en fin del av grisen, förr sparades till senare tillfällen. Istället serverades då ofta grishuvud. Under 1700-talet blev skinkan vanlig på vissa herrgårdar, men inte hos allmänheten. Flera av de gamla rätterna, som även inkluderar grisfötter, blir allt ovanligare på julbordet.

Köttbullar blev inte en del av julbordet förrän under 1970-talet. Fram till 1960-talet var smörgåsbordet och julsmörgåsbordet mycket olika rätter, men från 1970-talet övertog julsmörgåsbordet rätter från smörgåsbordet till exempel köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Under 1970-talet gick den separata jullunchen (med doppet i grytan och skinkan) och julmiddagen (med lutfisk och risgrynsgröt) ihop med julsmörgåsbordet, och doppet och lutfisken blev rätter på ett mycket stort julsmörgåsbord.”

Tror inte att jag skulle gilla grisfötter så värst mycket..!

Beroende på vart i landet man bor i så finns det också lite regionala skillnader, på mitt julbord kan man hitta lådor i olika slag vilket är vanligt på finska julbord;

lådor

Vad trollar du fram till ditt julbord? måhända sylta och grisfötter?? =)
Dela med dig i kommentarsfältet! 

press_sylta2_medium

GLAD TREDJE ADVENT!

tredje

Skriv en kommentar (5 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

  • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

    Finns 4 måsten på mitt julbord – prinskorv, leverpastej, gravad lax och ägghavlor! Resten är bonus :D

  • AnnaNo1

    Ett måste för mig är att det ska vara hemlagat alltsammans. Är ingen fan av färdiga köttbullar, syltor, sillar m m
    När jag gör ett rejält julbord så är det vanlig inlagd sill, vitlökssill (finns recept på ICA.se, fantastiskt god), Västerbottensill och sen någon annan variant t ex äpple och currysill är super. Inlagd strömming är också ett måste samt egengravad lax med både hovmästarsås och en hjortronsås (passar eg bäst till rökt fisk men funkar till gravad också),
    Skinka gör jag för att alla andra vill ha, Hemtrillade köttbullar och revbensspjäll, Egengjord kalvsylta och så Janzons förstås och hemgjord rödbetssallad som inte smakar ättika vilket jag tycker alla köpesallader gör

    AnnaNo1

  • Kungen Patrik Eng

    ska vara koktpotatis köttbullar prinskorv å julskinka allt annat behövs inte/patrike77

  • sana

    Lax och revben …
    Inga köpta köttbullar hemma hos oss inte…

  • Lena Pettersson

    Janssons fast vi har döpt den till Pettsons frestelse.Ska finnas på vårat julbord./ skorpan04

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!