julskoj-med-jackpotjoy

Tävling – Lussekattrecept!

Vinnare: 

Annicahallinge = 60 kr
Matsw87, heab, Rosajagge, elbelial, fiffen = 10 kr

VIENNA, AUSTRIA - MAY 23:  Mans Zelmerloew of Sweden reacts after winning on stage during the final of the Eurovision Song Contest 2015 on May 23, 2015 in Vienna, Austria. The final of the Eurovision Song Contest 2015 will take place on May 23, 2015.  (Photo by Nigel Treblin/Getty Images)


julluva-mops-hund

Vi behöver lite akut hjälp! Jag och Miranda ska med taxarnas hjälp göra ett lussebullsbak på söndag och vi vill såklart använda det allra bästa receptet!

Det där ni kommer in i bilden!

lussebullar

Dela med dig av ditt bästa lussebullsrecept! 

Kommentera ert bästa recept (eller sno ett från internet som ni tror är bäst).
Du behöver ha gjort minst 200 kr i insättningar under 2016 för att kunna vinna och glöm inte ditt användarnamn. Sista dagen att kommentera är 28 November 23:59.

Vinnaren presenteras 29 November och vinner 50 kr!

Dessutom så får alla som laddar upp en bild på hembakade lussekatter 10 kronor!

lussebullar-jackpotjoy-saffran
lussekatt-jackpotjoy


Tips på former!

lussebulle-jackpotjoy lussevarianter_5193


Lycka till!

 

 

Skriv en kommentar (22 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

  • Hea Berg

    Saffran & vaniljbullar

    200 gram smör
    1 paket jäst
    5 dl röd mjölk
    1 ägg.
    0.5 dl vit sirap.
    2 paket saffran
    2 dl socker
    ca 16 dl vetemjöl

    Fyllning

    100 gram smör
    200 gram mandelmassa
    ca 5 msk vaniljsocker

    Smält smöret,
    Häll i mjölken.
    Häll blandningen över den nedsmulade jästen.
    Blanda i mjöl, sirap, socker och saffran och knåda ihop en deg.
    Låt jäsa i ca 1 timme under duk.

    Baka ut degen till en stor platta.
    hyvla ut smöret med osthyvel, pudra över vaniljsocker och riv mandelmassan över allt.
    Rulla till en rulle och skär i lagom stora bitar.

    Låt bullarna stå och jäsa i ca 30 minuter till önskad storlek.
    Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

    Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter i 250 grader

    Njut!

    /Lycka till önskar HeaB https://uploads.disquscdn.com/images/ba4c0342041ecff2a43653db92f3e69c353a6e1e2df33a72778675dff5dfd8f0.jpg

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Åh så goda de såg ut med socker på! Kanske kan övertala Miranda att testa de istället för russin ;)

  • Britt Pettersson

    Mitt bästa recept är färdigköpta i affären :P
    brittelina

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      haha nämen! :P

  • fiffen

    Sockerbullar med saffran
    .

    Ingredienser

    Receptet gäller för 48 st

    50 g jäst
    100 g Arla® Svenskt Smör
    5 dl Arla® mjölk
    250 g Arla Köket Kesella® kvarg
    1 pkt saffran à 0,5 g
    1½ dl strösocker
    ½ tsk salt
    ca 17 dl vetemjöl
    .

    Gör så här:

    Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll degspadet över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

    Ta upp degen på mjölad bänk och dela den i två delar. Kavla ut varje del till en platta, drygt 1 cm tjock. Ta ut rundlar med ett glas. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

    Sätt ugnen på 225°. Grädda i mitten av ugnen 5-10 min. Låt kallna på galler. Pensla bullarnas ovansida med smält smör och doppa sedan i socker.
    .
    https://uploads.disquscdn.com/images/3defc446c69da9a7a079f6faf108595889871f9622b838af927cc242d828f0d8.jpg

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      oj vad goda de såg ut :o

      • fiffen

        Dom blir supergoda och fluffiga.

  • Maritha Carlsson

    Har fiffens recept och brukar göra saffransockerbullar men med en fyllning av mandelmassa smör och vaniljsocker. (som vaniljbullar men med annan fyllning då).//guldkorn

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Vi ska göra en version med mandelmassa med :D

  • Elbelial

    Fusk men icas recept fixade överraskande gosa lussebullar, bild från fjolårets bak!
    50 g jäst
    150 g smör eller margarin
    2 påsar saffran (à 1/2 g)
    2 dl socker
    5 dl mjölk
    250 g kvarg (1 %)
    1/2 tsk salt
    1 ägg
    ev 1 1/2 dl russin
    ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

    Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
    Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
    Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
    Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.
    Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.
    // elbelial https://uploads.disquscdn.com/images/651b3b2ddaa52e09e1a3dba10083a89ef5722d19fc53c05b3ab637ba6c04f080.jpg

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Mums!

  • Speja Silver

    Jag kör mormors recept :) Sonen tycker iaf de är skitgoda för de är alltid slut. Skickar en bild så ni får se hur de blir // kram rosajagge https://uploads.disquscdn.com/images/f4d9e10c446595f10ef04427d4a79b2830c9a99e2b4ca03294036196a5113359.jpg

    150gr = 3pkt jäst
    5 pkt saffran
    1 l mjölk
    400gr margarin
    4 dl socker
    1 tsk salt
    2 ägg
    3 l mjöl = ca 1pkt = 2kg
    Till pensling ägg

    Jag brukar torka saffranet i ugnen i ca 10min (100 grader) sen stöter jag det ihop med en sockerbit i mortel.
    Känns som lite överkurs att tala om hur ni blandar ihop degen :) Det borde ni kunna

    // rosajagge

    Längder 200 grader 20-25 minuter
    Småbullar 250 grader 6-7 minuter
    Nedersta falsen :)

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Åh mums! Sonen kanske får börja baka de åt mamma istället :D

      Är du helt säker på att vi klarar att blanda en deg? hahaha :D

      • Speja Silver

        Njaaa nu när du säger det så :P

        • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

          haha det gick inte helt hundra men andra gången lyckades vi :D

  • Hea Berg

    Blev så inspirerad av era bilder på olika sorters bullar, så jag bakade igen.
    De blev verkligen frasiga som det står i rubriken.

    /HeaB
    https://uploads.disquscdn.com/images/e5f4d56155192fe1ff194f9b4c1040840ed16d52198c98c2444877f564eb316d.jpg

    http://www.aftonbladet.se/matvin/article23974664.ab

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Åh så goda de såg ut!

  • Mats Westerberg

    Ingredienser
    50 g jäst för söta degar (1 paket)
    150 g smör
    5 dl gammeldags mjölk
    250 g kesella gourmet
    2 pkt saffran (1 g)
    1 sockerbit
    2 dl vit baksirap
    ½ tsk salt
    18 dl vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    Russin
    Ägg till pensling

    Gör så här
    Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
    Smula jäst i en bunke.

    Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen “svettas” med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).

    Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om. Ha genast i sirapen.

    Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).

    Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.

    Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar.

    Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe. Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med äggvita. Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

    Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

    Paketera bullarna i plastpåsar så fort de svalnat.

    matsw87

    https://uploads.disquscdn.com/images/4096c24fbb3053754498d64aa2b7a5bb3da6c1a6b21e20f5cb055fcfc4b22421.jpg

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      mums :D

  • Annica Larsson

    https://uploads.disquscdn.com/images/91b1355b6edb44bc975430127fd67c575012c02b12fd558b7d4a894cd7ddd664.jpg
    200 g smör
    2 påsar (1 g) saffran
    5 dl mjölk, 3 %
    ½ dl vispgrädde
    1 pkt (50 g) jäst
    2 ekologiska ägg
    2 dl strösocker
    1 krm salt
    16–17 dl vetemjöl special
    Pensling
    1 ekologiskt ägg
    1 msk vispgrädde
    1 dl russin

    • Annica Larsson

      annicahallinge

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Men dåligt goda de där såg ut då :o <3

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!