Tävling – Recept på långkok

VINNARE: 

1a Pris 30 kr – GULLVINGE
2a Pris 20 kr – SKORPAN04
3e – 5e Pris 10 kr – SANA, PATRIKE77, MATSW87



 

De som hänger i chatten eller på facebook har sett att jag köpt mig en sådan där långkoksgryta, crockpot, Slow cooker – kärt barn har många namn.

langkok crokpot

Jag köpte något griskött av skuldra tror jag det var och blandade Pepsimax med kycklingbuljong och BBQsås. Och slängde ner allt. Lät de koka i den där i ca 5 timmar och 58 minuter.. För att vara ganska oexakt sådära.

Det blev hyffsat. Jag skulle nog kunna haft mer kryddor eller mer BBQsås så det smakade mer. Nu smakade det mest kött. Men mört blev det. Det hade nog kunnat vara i lite längre med.


 

Nu med min nya favoritvän Grytan så behöver jag era bästa recept. Det kan vara grönsaker, kött, fågel, fisk. Vad som helst som fungerar för ett långkok. För man kan inte säga att det går snabbt iafl. Djurslaget på köttet spelar absolut ingen roll, kanske krokodil fungerar i långkok?

Kommentera ditt bästa recept för långkok! 

Har du inget gammalt släktrecept – sno ett från internet du tycker låter bra.
Känner du dig jävlig kan du sno ett du tycker låter snusk och se om jag testar det :D

1a Pris – 30 kr
2a Pris – 20 kr
3e – 5e Pris – 10 kr

Vinsterna betalas ut på Torsdag 6/4.


Blogg-58 Fläsklägg-med-rötter-2 mars-13-076


Skriv en kommentar (30 st)

För att behålla trevlighetsfaktorn i bloggen har vi listat några
enkla regler som kan vara bra att läsa innan du kommenterar.

  • sana

    En hel kyckling… en flarra mörk öl, färska kryddor, en lök röd kanske, morot….. koka på.. kanske lite salt o extra vätska..
    Jag har inte provat men de kan bli bra.

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      En hel kyckling :o Då har jag mat för en halv vecka minst! :D

      • sana

        men alltså du ska ju bjuda den där karln på de.. sen en kyckling kan man ha i 4 dagar o gnaga på…brukar jag ha.

        • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

          Åh smart! “Vill du komma hem och smaka på min kyckling?” ;)

          • sana

            men preeeeeeeeeeecis

  • sana

    En kyckling, en flarra mörkt öl (mer vätska vatten typ) , nån slags lök, morötter, örtkryddor.
    Salt…
    Aldrig provat men blir nog gott… kanske

  • Lena Pettersson

    Bryn fläskstek runt om till det blir gyllenbrunt.
    Häll ner ca 6 dl vatten o buljong ihopblandat.
    Klipp bacon o lägg ner o krydda som du vill. Lite skivade morötter o potatis kan man oxå lägga ner. Låt koka ca 3 timmar.
    Kanongott / skorpan04

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Åh fläsk <3

  • Linda Cody

    Mitt egna recept på Pulled Pork.

    1½ – 2kg benfri fläskkarré, 2 skivade gula lökar, 3 skivade morötter, 1 hel skivad purjolök, 4 klyftor vitlök, 1 färskpressad apelsin, BBQ sås eller chilisås, öl(valfri), ca. 5dl vatten. Ha gärna i lite färsk rosmarin eller någon annan valfri ört.

    Har inte provat detta själv, men har en del recept jag har knopat ihop genom åren som jag inte hunnit prova än.

    /Tesslinz.

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Apelsin i maten :o

      • Linda Cody

        Japp. Fast valfritt om du inte gillar. Sedan brukar jag höfta lite också. ;-)

        • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

          Kanon!

  • Kungen Patrik Eng

    med tanke på mina matlagnings skillz e eeem noll om man inte räknar ringa efter hämtmat som laga mat då får jag en etta så skulle jag säga öppna kylen/frysen ta en titt dunka i det som hittas å hoppas på man överlever å att det inte smakar som baken /patrike77

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      haha jag ska fota min kyl sedan Så ska du få laga en maträtt med innehållet i den :D

      • Kungen Patrik Eng

        haha lugnt skulle någ smaka svartpeppar å vitlök när jag e klar ändå oavsett vad du har där inne :)

        • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

          Och du tror det finns svartpeppar och vitlök hemma hos mig :o Man kan nästa tro det finns mat i mitt kök ;)

  • Susanne Johansson

    Chiligryta

    1.2 kilon högrev
    2 matskedar smör
    eller margarin
    1 styck gul lök
    2 stycken tomater
    burkar krossade
    2 stycken vitlöksklyftor
    1 styck öl
    33 cl
    1 styck röd chilipeppar
    1 tesked oregano
    1 styck kapsel fond du chef
    beef
    0.5 teskedar mald koriander
    salt
    peppar
    0.5 teskedar liquid smoke
    25 gram mörk choklad
    140 gram bacon
    Servera med:

    bröd
    sallad
    gurka och salladslök
    Gör så här
    1 Skär köttet i tärningar och bryn i omgångar i en stekpanna med smör. Lägg över i en gryta. Koka ur stekpannan med 1 dl vatten och häll i grytan.
    2 Skala och hacka löken och lägg ner i grytan tillsammans med krossade tomater, pressad vitlök, öl, hackad chilipeppar, oregano, fond, koriander, salt, peppar och liquid smoke. Koka under lock i 4 timmar.
    3 Låt chokladen smälta i grytan. Strimla och stek baconet. Strö över grytan och servera med bröd och sallad på tomat, gurka och salladslök.

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Det var specifikt och bra! :D Tack Tack :D

  • Mats Westerberg

    tyvärr så har ja inget bra recept men kan tipsa om en bra fb sida som heter tasty där har dom bra recept på sån man kan göra i en sån där gryta// matsw87

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Bra tips :D

  • Tuula Virtanen

    Sjömansbiff-gryta
    4pers
    500g nötkött sjömansbiff eller lövbiff
    1kg potatis
    2 gula lökar
    1 flaska öl
    2dl vatten
    1,5 msk kalv eller oxfond
    1dl hackad persilja
    smör salt,peppar, ca 1tsk torkad timjan
    Skala potatisen skär dem i 1/2 cm tjocka skivor
    Skala och skär löken i skivor bryn den sen gyllenbrun
    stek köttet på båda sidorna
    Varva potatis lök ,kött i en gryta krydda mellan varven häll på all vätska , inkl öl när du är klar, så strör du persilja över tar ca 45- 60 min. klart supergott. // gullvinge

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Mums mums! :D

  • fiffen

    BURGUNDISK KÖTTGRYTA
    .
    Portioner: 6

    1 kg grytbitar av nöt
    2 msk smör (extra till stekning)
    1 msk tomatpuré
    2 msk vetemjöl
    1/2 dl balsamvinäger
    2 dl kalvbuljong (koncentrerad fond + vatten)
    1/2 flaska rödvin (à 75 cl)
    2 paket bacon (skivad à 140 g)
    200 g champinjoner
    2 vitlöksklyftor
    1 burk syltlök (à 275 g)
    salt
    nymalen peppar
    .
    Bouquet garni:

    1 bit morot
    ett par timjankvistar
    ett par persiljekvistar
    2 lagerblad
    steksnöre
    1 dl grovhackad persilja

    Sätt ugnen på 175°C.
    .
    Bryn köttet i smör i omgångar tills det fått fin färg på alla sidor.
    Hetta upp lite smör i en gryta. Tillsätt köttet. Salta och peppra generöst. Rör ner tomatpuré och låt fräsa med ett par minuter. Strö över mjölet och blanda väl.
    Häll på balsamvinäger och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Sänk värmen och sjud.
    Strimla baconet. Skär champinjonerna i kvartar. Grovhacka vitlöken. Häll av spadet från syltlöken. Bryn bacon, champinjoner och vitlök lätt i en het stekpanna i smöret.
    Tillsätt baconblandningen och syltlök i grytan och rör om försiktigt.

    Bouquet garni:
    .
    Knyt ihop timjan, persilja och lagerblad, som en liten bukett, på en morotsbit med en bit steksnöre. Vänd ner den i grytan.
    Sätt på ett lock och ställ in i ugnen på mellersta falsen. Ugnskoka i ca 1 1/2 timme eller tills köttbitarna blivit härligt möra.
    .

    kram kram fiffen
    . https://uploads.disquscdn.com/images/ad6f8e0014663f8e1003099f3e5db55e7c2927979706276aa7d816dc3058ab5e.jpg

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Men så gott det såg ut! :D

  • Lena Pettersson
    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Åh Undra vart jag hittar vegobitar här :D

  • Birgitta Abrahamsson

    Vegetarisk (vegansk) Boeuf Bourguignon, 8-10 personer (Dela receptet på hälften för en vanlig middagsservering)

    3 paket á 300 g Anamma Vegobitar

    5 dl rödvin

    7 dl vatten

    2 msk grönsaksfond (jag använde min favorit, brynt schalottenlöksfond från Touch of Taste)

    1 msk kinesisk soja

    4 msk tomatpuré

    3,5 msk vetemjöl

    ca 15 små steklökar

    2 stora morötter

    500 g medelstora skogschampinioner

    5 lagerblad

    1 tsk råsocker

    2 tsk torkad timjan

    1 dl hackad bladpersilja

    Frivilligt: 1/2 tsk malen kryddpeppar

    Frivilligt: 2 vitlöksklyftor (jag glömde dem när jag lagade mitt och de behövs inte för att garantera en väldigt god gryta)

    Frivilligt: 150 g rökt tofu (jag glömde den här detaljen också, men det blev som sagt gott då med)

    Salt och Svartpeppar efter smak

    Rapsolja att steka i

    Börja med att bryna vegobitarna (och om du vill rökt tofu) i en
    stekpanna och lägg därefter över dem i en stor gryta. Tillsätt mjöl,
    timjan, lagerblad och tomatpuré och blanda väl. Tillsätt direkt
    därefter salt, peppar, (kryddpeppar), vin, socker, soja, vatten och fond
    och låt därefter koka under lock i 1,5 timme.

    Skala steklökarna hela, skala och skiva morötterna grovt och halvera
    champinjonerna. När grytan kokat i 1,5 timme tillsätter du morötterna.
    Låt koka i 10 minuter till. Bryn under tiden löken och svampen i en
    stekpanna tillsammans med vitlöken (frivilligt) och tillsätt sedan dessa
    till grytan. Rör om så att allt täcks och låt koka i 15 minuter till.
    Smaka av med salt och peppar, tillsätt bladpersilja och servera!
    Jättegott med en stor sallad och alla sorters potatis, gärna något som
    kan ta upp såsen. Smaklig spis!.

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Mums :D

  • Tuula Virtanen

    Tjälknöl=tjälknul

    1,5 kg fruset benfritt kött

    saltlag=
    7dl vatten+

    3dl rödvin , 2tsk socker , 1dl salt , 1-2 tsk krossad svartpeppar , 5st grovhackade

    vitlöksklyftor kan uteslutas, 1-2 smulade lagerblad , 1tsk timjan

    Om du tillagar det i ugn i 100 grader i en trång form stick in en termometer efter ca 3 timmar, när termometern visar 60grader är köttet rött vid 70 grader rosa , vid 75 grader helt genomstekt. Häll sen den kokta lagen över köttet och vänd den låt stå i ca 4-5 timmar.

    Men om du gör på Natalys vis i kastrullen häll i lagen på en gång låt det koka i ca 6 tim.

    Servera den i tunna skivor med potatisgratäng eller kokt potatis och svampsås.

    Jag har provsmakat hos min bror underbart gott och mört. // gullvinge

    • http://skojmedjackpotjoy.se/author/nataly/ Nataly Jackpotjoy Värd

      Mums! :D Det brukar min mormor göra :D

Jag vill ha mer sköj. Ta mig tillbaka till toppen!